niedziela, 15 czerwca 2014

Feta marynowana w oleju rzepakowym


Feta to wspaniały dodatek do różnych dań  . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnki 

staje si e doskonałym dodatkiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole  co dzień . Urzywam   go do pieczenia , smażenia ,sałatek.


Składniki

  • ser feta
  • olej rzepakowy
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej 
  • kilka listków bazylii 

Wykonanie 


- Fetę pokroić w plastry ok 2 cm .

- Warzywa umyć i osuszyć. Obrany czosnek pokroić w plasterki.  Paprykę   w paski.

- Do czystego słoika  włożyć  3-4 gałązki koperku, kilka płatków czosnku. i kilka cząstek papryki.

  kawałki fety, listek bazylii.

- Na fetę koperek ,czosnek i następne kawałki sera .

- Na wierzch położyć resztę koperku ,czosnku pieprz ,ziele  i gorczycę . Zalać olejem rzepakowym .

  Słoik zamknąć , Odstawić w chłodne miejsce na ok 7 dni.

Rada Kawałki  fety   muszą   być   luźno   ułożone ,  ponieważ  stracą  fakturę .


Tak  zamarynowana  feta jest  wyjątkowym  dodatkiem do  sałatek . Olej  rzepakowy   nabierze ,

dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek .



Tak zamarynowaną fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mam
smaczne smarowidło zamiast masła.

11 komentarzy:

  1. mmm, pychota! :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj

    OdpowiedzUsuń
  7. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie się czyta twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń