Feta to wspaniały dodatek do różnych dań . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnki
staje si e doskonałym dodatkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek.
Składniki
- ser feta
- olej rzepakowy
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka gałązek koperku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
- kilka listków bazylii
Wykonanie
- Fetę pokroić w plastry ok 2 cm .
- Warzywa umyć i osuszyć. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Paprykę w paski.
- Do czystego słoika włożyć 3-4 gałązki koperku, kilka płatków czosnku. i kilka cząstek papryki.
kawałki fety, listek bazylii.
- Na fetę koperek ,czosnek i następne kawałki sera .
- Na wierzch położyć resztę koperku ,czosnku pieprz ,ziele i gorczycę . Zalać olejem rzepakowym .
Słoik zamknąć , Odstawić w chłodne miejsce na ok 7 dni.
Rada : Kawałki fety muszą być luźno ułożone , ponieważ stracą fakturę .
Tak zamarynowana feta jest wyjątkowym dodatkiem do sałatek . Olej rzepakowy nabierze ,
dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek .
Tak zamarynowaną fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mam
smaczne smarowidło zamiast masła.
mmm, pychota! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń