Kochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne
do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.
Składniki
Wykonanie
Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .
.Smażyć ok 10 minut
Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .
Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo
rozprowadzić.
Krok 4 Przykryć drugim ciastem.
Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.
Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki.
Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z
tartym serem .
Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)
Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.
do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.
Składniki
- 2 ciasta francuskie
- 1/2 kg karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone)
- 4cebule czosnkowe
- 4 pomidory
- 20dkg sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płaska pieprzu
- 1 łyżka majeranku lub oregano
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .
.Smażyć ok 10 minut
Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać .
Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo
rozprowadzić.
Krok 4 Przykryć drugim ciastem.
Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.
Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki.
Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z
tartym serem .
Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)
Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz