Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również .
Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.
Składniki
Wykonanie
Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.
Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekać
Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .
Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,
smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3
minut.'
Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać
pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować
aż kapusta zmięknie
Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .
Posypać posiekana pietruszką.
Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,
Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 ziemniaki (nie koniecznie)
- 20-30 dkg łopatki lub karkówki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- sól pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy
Wykonanie
Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.
Krok 2 Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka.
Czosnek obrać drobno posiekać
Krok 3 Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .
Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę ,
smażyć cały czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3
minut.'
Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać
pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować
aż kapusta zmięknie
Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .
Posypać posiekana pietruszką.
Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz