Dzisiaj przeżyłam szok . Moja córka przyszła i szerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam że mnie grom z jasnego nieba strzeli . To ja kresowianka z dziada pradziada gotowiznę na Wigilię mam jeść ? Toż moja babcia i mama w grobie by się przekręciły na taką wiadomość. Już kilkadziesiąt wiosen na tym świecie żyje i nigdy nie trafiłam na takie uszka jak my kresowiacy robimy. To samo dotyczy karpia w cebulowej galarecie . A ona mi gotowe uszka chce zaserwować w ten jedyny szczególny wieczór . No ! nie che się dziewczynie robić i tyle . Coś mi się wydaje że nasz rodzinny przepis przepadnie z kretesem .
Dlatego postanowiłam go napisać może ktoś w przyszłości zrobi takie uszka .
Składniki
Wykonanie
Krok1 Grzyby wypłukać i moczyć w zimnej wodzie ok 1 godz. Ugotować . Odcedzić
Krok 2 Odcedzone grzyby zmielić .
Krok 3 Pokroić w drobną szalotkę i podsmażyć na oliwie . Dodać grzyby , smażyć na wolnym
ogniu mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić)
Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszając
ok 3-4 minut. Odstawić z ognia dodać chrzan , wymieszać.
Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić. Ciasto na uszka.
Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy
nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić
ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu.
Barszcz
sok z jednej cytryny
cukier dla równowagi
sól i pieprz mielony czarny.
Wykonanie.
Krok 1 Warzywa umyć , Zalać wodą grzybową , zagotować .
Krok 2 Umyte buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno. Dodać do
garnka. Dodać wody tak aby warzywa były zakryte .
Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oliwy . Cebulę przekroić na 2 części i podsmażyć ,
dodać pokrojony w plastry czosnek , zamieszać aby czosnek nie przypalił się , dodać
ziarna(pieprzu,kolendry,ziela angielskiego . Razem podsmażyć ok 1 minuty. Dodać do
gotującego się barszczu. Zmniejszyć ogień . Posolić do smaku (ok 1 łyżka) Gotować
ok 1/2 godziny . W czasie gotowania należy uzupełnić płyn jeśli wyparuje .
Krok 4 Odcedzić barszcz . Podgrzać sam płyn , nie gotować , dodać 1/2 soku z cytryny ,
zamieszać , dodać cukier , zamieszać, posmakować Jeśli jest mało kwaśne dodać
cytrynę . Doprawić pieprzem mielonym . Podgrzewać jeszcze chwilę ,nie gotować .
Dlatego postanowiłam go napisać może ktoś w przyszłości zrobi takie uszka .
Składniki
- 2 garście grzybów suszonych ( podgrzybki i prawdziwki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka pieprzu
- 1 duża szalotka
- 2 łyżki miodu
- oliwa rzepakowa
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
Wykonanie
Krok1 Grzyby wypłukać i moczyć w zimnej wodzie ok 1 godz. Ugotować . Odcedzić
Krok 2 Odcedzone grzyby zmielić .
Krok 3 Pokroić w drobną szalotkę i podsmażyć na oliwie . Dodać grzyby , smażyć na wolnym
ogniu mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić)
Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszając
ok 3-4 minut. Odstawić z ognia dodać chrzan , wymieszać.
Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić. Ciasto na uszka.
Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy
nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić
ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu.
Barszcz
- 1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka)
- 2 kg buraków
- 1 duża cebula
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziarenek kolendry.
sok z jednej cytryny
cukier dla równowagi
sól i pieprz mielony czarny.
Wykonanie.
Krok 1 Warzywa umyć , Zalać wodą grzybową , zagotować .
Krok 2 Umyte buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno. Dodać do
garnka. Dodać wody tak aby warzywa były zakryte .
Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oliwy . Cebulę przekroić na 2 części i podsmażyć ,
dodać pokrojony w plastry czosnek , zamieszać aby czosnek nie przypalił się , dodać
ziarna(pieprzu,kolendry,ziela angielskiego . Razem podsmażyć ok 1 minuty. Dodać do
gotującego się barszczu. Zmniejszyć ogień . Posolić do smaku (ok 1 łyżka) Gotować
ok 1/2 godziny . W czasie gotowania należy uzupełnić płyn jeśli wyparuje .
Krok 4 Odcedzić barszcz . Podgrzać sam płyn , nie gotować , dodać 1/2 soku z cytryny ,
zamieszać , dodać cukier , zamieszać, posmakować Jeśli jest mało kwaśne dodać
cytrynę . Doprawić pieprzem mielonym . Podgrzewać jeszcze chwilę ,nie gotować .
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Niech się rok dwutysięczny czternasty kołem szczęścia toczy i miłośników dobrego jadła , bogatą fortuną otoczy.
UsuńDziękuje za życzenia ,przepraszam za spóźnioną odpowiedz.