niedziela, 24 listopada 2013

Filet drobiowy faszerowany kalafiorem

Uwielbiam kalafiory pod każdą postacią ,dlatego często wymyślam dania z nimi . Testuje je na rodzinie . Niestety zawsze jest ktoś kto nie podziela entuzjazmu mojego do takich wynalazków . Na szczęście większość oznajmiła że jet to dobre.




Składniki


  • 2 duże filety drobiowe

  • 1 kalafior

  • 1 łyżka musztardy ostrej

  • 3 łyżki kaszki mammy błyskawicznej

  • sól pieprz do smaku.

Wykonanie

--  Filety umyć i przekroić na połówki . Rozbić delikatnie . Oprószyć solą i pieprzem

-- Kalafior ugotować w osolonej wodzie . Rozgnieść na papkę . 

-- Do masy kalafiorowej dodać : musztardę , kaszkę mammą , dokładnie wymieszać . Dodać 

    sól i pieprz    według uznania ,wymieszać .

-- Filety ułożyć tak aby utworzył sie kwadrat , krawędzie  zakłożyć na siebie (ok 1 cm) . Przykryć 

     folią i    miejsca łączeń rozbić tak aby krawędzie połączyły się .

-- Na płat filetu wyłożyć masę kalafiorową ,uformować wałek i zawinąć płat mięsny.  

    Można zabezpieczyć miejsce łączenia wykałaczkami .

-- Ściśle zawinąć w folię do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 35-40 

    minut 

-- Roladę obciążyć i pozostawić do ostudzenia. 

           Zamiast kalafiora można użyć brokuł .

1 komentarz:

  1. Kurczaka z kalafiorem jadłam już nie raz, ale w takiej formie jeszcze nie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń