Uwielbiam kalafiory pod każdą postacią ,dlatego często wymyślam dania z nimi . Testuje je na rodzinie . Niestety zawsze jest ktoś kto nie podziela entuzjazmu mojego do takich wynalazków . Na szczęście większość oznajmiła że jet to dobre.
Składniki
Wykonanie
-- Filety umyć i przekroić na połówki . Rozbić delikatnie . Oprószyć solą i pieprzem
-- Kalafior ugotować w osolonej wodzie . Rozgnieść na papkę .
-- Do masy kalafiorowej dodać : musztardę , kaszkę mammą , dokładnie wymieszać . Dodać
sól i pieprz według uznania ,wymieszać .
-- Filety ułożyć tak aby utworzył sie kwadrat , krawędzie zakłożyć na siebie (ok 1 cm) . Przykryć
folią i miejsca łączeń rozbić tak aby krawędzie połączyły się .
-- Na płat filetu wyłożyć masę kalafiorową ,uformować wałek i zawinąć płat mięsny.
Można zabezpieczyć miejsce łączenia wykałaczkami .
-- Ściśle zawinąć w folię do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 35-40
minut
-- Roladę obciążyć i pozostawić do ostudzenia.
Zamiast kalafiora można użyć brokuł .
Składniki
- 2 duże filety drobiowe
- 1 kalafior
- 1 łyżka musztardy ostrej
- 3 łyżki kaszki mammy błyskawicznej
- sól pieprz do smaku.
Wykonanie
-- Filety umyć i przekroić na połówki . Rozbić delikatnie . Oprószyć solą i pieprzem
-- Kalafior ugotować w osolonej wodzie . Rozgnieść na papkę .
-- Do masy kalafiorowej dodać : musztardę , kaszkę mammą , dokładnie wymieszać . Dodać
sól i pieprz według uznania ,wymieszać .
-- Filety ułożyć tak aby utworzył sie kwadrat , krawędzie zakłożyć na siebie (ok 1 cm) . Przykryć
folią i miejsca łączeń rozbić tak aby krawędzie połączyły się .
-- Na płat filetu wyłożyć masę kalafiorową ,uformować wałek i zawinąć płat mięsny.
Można zabezpieczyć miejsce łączenia wykałaczkami .
-- Ściśle zawinąć w folię do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 35-40
minut
-- Roladę obciążyć i pozostawić do ostudzenia.
Zamiast kalafiora można użyć brokuł .
Kurczaka z kalafiorem jadłam już nie raz, ale w takiej formie jeszcze nie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń