ŚLEDZIE, ŚLEDZIE - mogłabym je jeść na śniadanie ,obiad i kolację . Na szczęście moja połowica podziela moje zdanie . W okresie przed świątecznym goszczą na moim stole 2-3 razy w tygodniu . Kolorowy przekładaniec to jedno z moich ulubionych dań śledziowych . Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
oraz na Durszlak.pl zacznie się 21-go .
Składnki
- 1 kg płatów śledziowych
- 1 puszka kukurydzy
- 3 duże marchewki
- 3 buraki
- 500 g majonezu
- sół,pieprz
Wykonanie
Śledzie płuczę i moczę kilka godzin
Umyte buraki i marchewkę gotuję ( osobno ) ,następnie ścieram je na grubych oczkach ., kazde do innej miseczki .Mozna je trochę doprawić solą i pieprzem . Soli mało ponieważ śledzie mają sól.
Wymoczone i osuszone śledzie kroję w paski ok. 1/2 cm .
Na półmisek rozkładam warstwowo:
buraki
majonez
śledzie
majonez
marchewka
majonez
śledzie
majonez
kukurydza
Smacznego życzę .
Serdecznie zapraszam do udziału w akcji Śledziowe szaleństwa która jest na Zmiksowani .pl
oraz na Durszlak.pl zacznie się 21-go .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz