W sobote byłam na weselu. Zamiast tradycyjnego schabowego , były roladki ze schabu z farszem pieczarkowym. Troche zdziwiłam sie . Przez 50 lat jadłam schabowego w postaci płatu miesa w panierce ,że nie wyobrazałam sobie innej mozliwości.
Musze powiedzieć że smak mile mnie zaskoczył . Były miękkie ,delikatne, smakowite. Dlatego pognałam do kucharek po przepis.
Składniki
- - 6 plastrów schabu
- - 1/2 kg pieczarek
- - 1 cebula
- - musztarda
- - sól, pieprz do smaku
- - wykałaczki
Kotlet schabowy rozbić , oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą .
. Pieczarki i cebule pokroić na plasterki, podsmazyć . Delikatnie z blęderować lub drobno posiekać . Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na musztardę nałożyć trochę farszu i rozprowadzić równo
Zawinąć boki i zrolować , zapiąć wykałaczką .
Tak przygotowane roladki , podsmazyć z każdej strony na gorącym tłuszczu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i podpiekać w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 st
Podaję z ziemniakami i surówką
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)) Zapraszam do moich innych przepisów faszerowanych. Pozdrawiam:)
Usuń