Do tego dania można użyć całego kurczaka , ćwiartki , tylko piersi lub inne mieso , ale najszybciej jest z piersią kurczaka
Składniki
- - pierś kurczaka
- - papryka żółta
- - papryka zielona
- - cebula biała
- - duży pomidor
- - marchewka
- - ząbek czosnku
- - sól,pieprz
- - majeranek, bazylia
- - olej
Sposób wykonania
Na gorącym tłuszczu podsmażamy kurczaka , z obydwu stron po . 2 minuty. podsmazone
mięsko odstawiamy na talerzyk. Do rondla wrzucamy w kolejności : cebule pokrojoną w kostkę, jedną minute smazymy, marchewkę pokrojoną w ciękie paseczki, mieszamy,czosnek drobno posiekany mieszamy, papryki pokrojone w paseczki , dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy ok, 5-8 minut . Marchewka powinna być miękka. Po tym czasie dodajemy piersi kurczaka i dusimy 10 minut . Następnie dodajemy pomidor pokrojony w lostkę , bazylie,majeranek, pieprz i sol do smaku. Dusimy 5 minut i gotowe
mięsko odstawiamy na talerzyk. Do rondla wrzucamy w kolejności : cebule pokrojoną w kostkę, jedną minute smazymy, marchewkę pokrojoną w ciękie paseczki, mieszamy,czosnek drobno posiekany mieszamy, papryki pokrojone w paseczki , dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy ok, 5-8 minut . Marchewka powinna być miękka. Po tym czasie dodajemy piersi kurczaka i dusimy 10 minut . Następnie dodajemy pomidor pokrojony w lostkę , bazylie,majeranek, pieprz i sol do smaku. Dusimy 5 minut i gotowe
Czy mogła byś umieścić fotkę . Wydaje mi się ciekawy ten przepis
OdpowiedzUsuń