piątek, 1 czerwca 2012

Domowy chleb

Domowy , to znaczy pieczony własnoręcznie. Taki chleb piekę już od dwudziestu lat. i nie wyobrażam sobie kupowanego na domowym stole. Używam drożdży a nie zakwasu ,ponieważ moja rodzina nie lubi kwaskowatego posmaku zakwasu. Poza tym nie lubie bałaganu jaki tworzy się przy zarabianiu rozczynu.

                                                to jest mój chleb

Składniki

  • 1kg mąki 650 lub 700 lub 750
  • 700 ml wody
  • 1/3 część drożdży z kostki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka płaska soli

Wykonanie

Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać mąką. Przykryć ściereczką . Jak już drożdże ruszą czyli urosną , dodajemy reszte wody ,sól i wyrabiamy .Wyrabiamy tak długo aż ciasto bedzie odchodzić od ręki i od miski . Można jeszcze inaczej , mianowicie przy wyrabianiu czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne. U mnie to trwa ok 20 minut wyrabiania. Formuje wałek i wkładam go do wysypanej mąką formy. Przykrywam ściereczką , niech sobie biedactwo rośnie w cieple.
Piekarnik nastawiam 250 stopni . Chlebek nam urósł , wypełnił formę szczelnie . To do pieca z nim . Aby wytworzyć parę to wlewam do piecyka pod forme pół szklanki wody i zamykam drzwiczki
Przez 20 minut trzymam temperaturę 250 stopni , po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni .
                                                   Chleb gotowy jest po 1 godzinie.


rozrobione drożdże
                                                                                     
                                                                                    
                                                                                 
                                                              zasypane mąką drożdże



                                                    Można zaczynać wyrabianie                 

                                                         zaczyna rosnąć

 Przy pieczeniu chleba jedno jest bardzo ważne . Wszystkie składniki muszą być ciepłe

 Chce  dodać że jeśli zamienimy wodę  na mleko i dodamy jedno małe jajko ,to uzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy.

Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść .

2 komentarze:

  1. Bardzo ładny w środku, zapach rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Mam nadzieję że smaczny również :) Pozdrawiam serdecznie:))

      Usuń