czwartek, 3 września 2015

Mięsna zupa na ostro.

To jedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie".
Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.





 Składniki na 4 porcje

- mięso wieprzowe  1/2 kg
- papryka 3 szt różne kolory
- cebula 2 szt
- papryka chili 2 - 3 szt.
- pomidory 5 6 szt
- marchew 1 szt
- papryka mielona słodka 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz cayenne
- bulion 1 litr
- olej do smażenia




 Wykonanie

- umyć warzywa oraz mięso , osuszyć.





 - Pomidory pokroić w ćwiartki, marchewkę w plasterki.


 


- paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki  w kostkę.
- mięso pokroić w kostkę
- na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do
  zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu
  ok 15 min .
- dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić ok 5 min.
- dodać pokrojone pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon.
- doprawić solą, pieprzem cayenne jeśli to konieczne.


   Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem. Ale to kwestia uznania.

                 Rada

 Do wersji łagodniejszej wystarczy 1 papryka chili. Zamiast pieprzu cayenne, można użyć czarnego

  jest łagodniejszy lub w ogóle go nie stosować








Warzywa psiankowate 2015
Na ostro
Pora na pomidora!
Warzywa psiankowate 2015

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i pożywnie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Uwielbiam ten rodzaj warzyw, więc z przyjemnością skorzystam z akcji :))

      Usuń
  2. Papryka jest świetna, ale wolę pomidory. ;) One też nic nie tracą (a nawet zyskują) podczas obróbki cieplnej.
    Witam w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupa! Uwielbiam ostre jedzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Ja również uwielbiam ostre potrawy:))

      Usuń
  4. cieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!

    OdpowiedzUsuń