piątek, 30 maja 2014

Sałatka z cukinii,szparagów,liści botwiny

Sałatka dość pospolita i typowo wiosenna. Bardzo lubię listki młodej botwinki , mają lekko słodkawy
 smak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek lub zup.



Składniki na 2 porcje

  • 1 cukinia
  • 4-5 szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki botwiny ( listki muszą być młode)
  • koperek kilka gałązek
  • szczypior gruby 
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju lub oliwy


Wykonanie

- Umyte listki botwinki z blanszować.Pokroić w paski

- Szparagi odciąć czubki , ok 8 cm , oczyścić z włókien , zblanszować. Przekroić na 4 części w z dłuż.

- Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

- Koperek ,szczypior   posiekać, może być grubo , cebulę pokroić w pół talarki.

- Warzywa przełożyć do dużej miski , wymieszać. Doprawić solą , pieprzem, octem i cukrem.

   dokładnie wymieszać . Na koniec sałatkę polać oliwą , zamieszać .

Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z dodatkiem  bagietki lub paluchów

francuskich


           
                                       To jest mój pigwowiec . Mam nadzieje że jak co rok
                                       będę miała z niego kilkanaście słoiczków dżemu i sok
                                                                do zimowej herbatki.
Piknik majowy

2 komentarze:

  1. bardzo fajne polaczenie składnikow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)) Czas zieleniny rozpoczęty , to raj dla sałatkowiczów . Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...