Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem
na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie.
Składniki
Wykonanie
- Sól , pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami
dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.
- Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu
do czasu przekręcić mięso.
- Umyte warzywa pokroić w grube słupki
To białe to pasternak (nie pietruszka) wspaniały smak ,coś między pietruszką a
marchewka , z dobrze wyczuwalnym zapachem korzennym.
- Na patelnie o grubym dnie ( może być brytfanna) ułożyć warzywa . Na warzywa schab
obsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną cebulą i czosnkiem
- Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak mięso wystaje ponad ścianki
patelni . Piec ok 30 minut ,polewając schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,
smażyć ok 20 minut .
Czas smażenia zależy od grubości mięsa . Dlatego trzeba sprawdzić ,wykałaczką .
Wbić długą wykałaczkę w środek . Jeśli po wyciągnięciu patyczka nie pojawi się krew ,
mięso jest gotowe
- Upieczony schab zostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie.
Składniki
- kawałek schabu
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki pieprzu
- 3 łyżki majeranku
- 4-5 marchewek
- 4-5 pasternaku
- 1 seler naciowy
- 1 por
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
Wykonanie
- Sól , pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami
dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.
- Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu
do czasu przekręcić mięso.
- Umyte warzywa pokroić w grube słupki
To białe to pasternak (nie pietruszka) wspaniały smak ,coś między pietruszką a
marchewka , z dobrze wyczuwalnym zapachem korzennym.
- Na patelnie o grubym dnie ( może być brytfanna) ułożyć warzywa . Na warzywa schab
obsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną cebulą i czosnkiem
- Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak mięso wystaje ponad ścianki
patelni . Piec ok 30 minut ,polewając schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,
smażyć ok 20 minut .
Czas smażenia zależy od grubości mięsa . Dlatego trzeba sprawdzić ,wykałaczką .
Wbić długą wykałaczkę w środek . Jeśli po wyciągnięciu patyczka nie pojawi się krew ,
mięso jest gotowe
- Upieczony schab zostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Bardzo stary sposób na kawałek mięsa . Znam go od babci .:))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLubię domowe wyroby :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0
Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie !
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki. Super przepis
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuń