Na Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra .
Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU .
Ptysie
Składniki
Wykonanie
Wodę i margarynę zagotować, Do troszkę ostudzonego płynu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać . Gdy zapazona mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .
Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka .
Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU .
Ptysie
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1szklanka mąki
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wodę i margarynę zagotować, Do troszkę ostudzonego płynu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać . Gdy zapazona mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .
Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka .
Bardzo fajna przystawka! Jeśli masz więcej pomysłów na ptysie, to zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji, która rozpocznie się 7 stycznia: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/ptysiowo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuje za zaproszenie . Na pewno wezmę udział w Twojej akcji.Często wykorzystuje ptysie jako dodatek. Pozdrawiam :))
Usuńpomysłowe i trochę włoskie - tuńczyk
OdpowiedzUsuńciekawa i smakowita przystawka
OdpowiedzUsuń