czwartek, 27 grudnia 2012

Ptysie i tatar

Na Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra .






Składniki i przepis na tatara z łososia  nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest    TU .


Ptysie 

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Wodę i margarynę zagotować, Do troszkę ostudzonego płynu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać . Gdy zapazona mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny . 
Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka .



                                                     

4 komentarze:

  1. Bardzo fajna przystawka! Jeśli masz więcej pomysłów na ptysie, to zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji, która rozpocznie się 7 stycznia: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/ptysiowo
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za zaproszenie . Na pewno wezmę udział w Twojej akcji.Często wykorzystuje ptysie jako dodatek. Pozdrawiam :))

      Usuń
  2. pomysłowe i trochę włoskie - tuńczyk

    OdpowiedzUsuń