niedziela, 15 czerwca 2014

Feta marynowana w oleju rzepakowym


Feta to wspaniały dodatek do różnych dań  . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnki 

staje si e doskonałym dodatkiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole  co dzień . Urzywam   go do pieczenia , smażenia ,sałatek.


Składniki

  • ser feta
  • olej rzepakowy
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej 
  • kilka listków bazylii 

Wykonanie 


- Fetę pokroić w plastry ok 2 cm .

- Warzywa umyć i osuszyć. Obrany czosnek pokroić w plasterki.  Paprykę   w paski.

- Do czystego słoika  włożyć  3-4 gałązki koperku, kilka płatków czosnku. i kilka cząstek papryki.

  kawałki fety, listek bazylii.

- Na fetę koperek ,czosnek i następne kawałki sera .

- Na wierzch położyć resztę koperku ,czosnku pieprz ,ziele  i gorczycę . Zalać olejem rzepakowym .

  Słoik zamknąć , Odstawić w chłodne miejsce na ok 7 dni.

Rada Kawałki  fety   muszą   być   luźno   ułożone ,  ponieważ  stracą  fakturę .


Tak  zamarynowana  feta jest  wyjątkowym  dodatkiem do  sałatek . Olej  rzepakowy   nabierze ,

dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek .



Tak zamarynowaną fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mam
smaczne smarowidło zamiast masła.

4 komentarze:

  1. mmm, pychota! :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...