Składniki
- 80dkg mąki 650 lub 700 lub 750
- 20 dkg mąki kukurydzianej
- 2 cebule
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
- 700 ml wody
- 1/3 część drożdży z kostki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka płaska soli
Wykonanie
- Do miski przesiać mąkę , na środku zrobić dołek na środku .
- Połowę wody ( ciepłej )
wlać do garnuszka , dodać cukier i drożdże . Wymieszać.
- wlać do dołka w mące.
- Przysypać mąką.
- Przykryć ściereczką .
- Jak drożdże urosną , dodać resztę wody , sól i
wyrabiać .
Wyrabiać można ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach.
- Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki lub ścian miski .
Przy wyrabianiu ręcznym czuje się
jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne.
- dodać posiekaną cebulę i oliwki. Wmieszać delikatnie aż ciasto wchłonie dodatki.
- Przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia
- Uformować wałek , włożyć do wysypanej mąką formy.
Przykryć ściereczką do
ponownego wyrośnięcia
- Piec w 250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100
stopni , piec jeszcze ok 30 minut.
Rada
Chleb będzie lepszy gdy w piekarniku wytworzymy parę . Można to zrobić na dwa sposoby.
1 pod brytfannę włożyć pojemnik z wodą
2 do piekarnika wlać 1/2 szklanki wody i szybko go zamknąć ( to mój sposób )
zjadłabym kromkę:)
OdpowiedzUsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńWarto poczytać takie inspirujące wpisy!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, warto wypróbować
OdpowiedzUsuńProste a smaczne, zdecydowanie najlepsze połączenie :). Bardzo fajny blog i równie fajny pomysł, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMój ukochany chlebek, podobny pieczemy w domu z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii :) Oj wiem doskonale jak to smakuje i od dawna innego typu bochenków nie toleruję :D Superowy wpis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWow! No czegoś takiego jeszcze nie widziałam, możliwe, że sama spróbuję przepisu :D
OdpowiedzUsuńAkurat wszystkie składniki mam pod ręką, a post dodał motywacji. Smaczne i proste, najlepsze połączenie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie! Chętnie sama wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych przepisów na chleb!
OdpowiedzUsuńNajlepszy chlebek, wielokrotnie przygotowywałem :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, przepis faktycznie prościutki, nie no aż żal nie spróbować. Bardzo dziękuje, z pewnością się skuszę :)
OdpowiedzUsuńAkurat szukałem czegoś przyjemnego i na szybko, możliwe, że się zainspiruje :) Super wpis!
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chleb z tego przepisu ❤
OdpowiedzUsuńNajlepszy możliwy bochenek, po prostu uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam go, odkąd sama zaczęłam piec chleby z dodatkami pełniejsze, nie mogę wrócić do klasycznych pszennych czy żytnich, taki jest jednak bardziej wartościowy :)
OdpowiedzUsuńŚwieży chlebek zawsze wygląda tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co będę robić w weekend. Pora przygotować świeży chlebek :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyszedł Ci ten bochenek :))
OdpowiedzUsuńZ oliwkami wszystko jest jakby lepsze :D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńPiekę z bardzo podobnego przepisu, nie ma nic lepszego niż domowy, własnoręczny bochenek <3
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie przetestuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go wczoraj i wyszedł świetnie :)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie do pieczenia własnego bochenka w ten weekend :))
OdpowiedzUsuńAż naszła mnie ochota na taki domowy chlebek, najlepszy smak :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń