niedziela, 8 czerwca 2014

Chleb z cebulą i oliwkami

  
  Składniki

  • 80dkg mąki 650 lub 700 lub 750 
  • 20 dkg mąki kukurydzianej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
  • 700 ml wody
  • 1/3 część drożdży z kostki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka płaska soli
Wykonanie 
- Do miski przesiać mąkę , na środku zrobić dołek na środku .
- Połowę wody ( ciepłej ) wlać do garnuszka , dodać cukier i drożdże . Wymieszać.
 - wlać do dołka w mące.

- Przysypać  mąką.
- Przykryć ściereczką . 

 - Jak  drożdże  urosną , dodać resztę wody , sól i wyrabiać .
    Wyrabiać można ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach. 
- Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki lub ścian miski .
    Przy wyrabianiu ręcznym czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne.
- dodać posiekaną cebulę i oliwki. Wmieszać delikatnie aż ciasto wchłonie dodatki.
- Przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia
- Uformować  wałek , włożyć  do   wysypanej   mąką   formy. Przykryć  ściereczką  do
  ponownego  wyrośnięcia


- Piec w  250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 

  stopni , piec jeszcze ok 30 minut.

Rada
Chleb będzie lepszy gdy w piekarniku wytworzymy parę . Można to zrobić na dwa sposoby.
1 pod brytfannę włożyć pojemnik z wodą 
2 do piekarnika wlać 1/2 szklanki wody i szybko go zamknąć ( to mój sposób )


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...