niedziela, 8 czerwca 2014

Chleb z cebulą i oliwkami

  
  Składniki

  • 80dkg mąki 650 lub 700 lub 750 
  • 20 dkg mąki kukurydzianej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
  • 700 ml wody
  • 1/3 część drożdży z kostki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka płaska soli
Wykonanie 
- Do miski przesiać mąkę , na środku zrobić dołek na środku .
- Połowę wody ( ciepłej ) wlać do garnuszka , dodać cukier i drożdże . Wymieszać.
 - wlać do dołka w mące.

- Przysypać  mąką.
- Przykryć ściereczką . 

 - Jak  drożdże  urosną , dodać resztę wody , sól i wyrabiać .
    Wyrabiać można ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach. 
- Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki lub ścian miski .
    Przy wyrabianiu ręcznym czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne.
- dodać posiekaną cebulę i oliwki. Wmieszać delikatnie aż ciasto wchłonie dodatki.
- Przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia
- Uformować  wałek , włożyć  do   wysypanej   mąką   formy. Przykryć  ściereczką  do
  ponownego  wyrośnięcia


- Piec w  250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 

  stopni , piec jeszcze ok 30 minut.

Rada
Chleb będzie lepszy gdy w piekarniku wytworzymy parę . Można to zrobić na dwa sposoby.
1 pod brytfannę włożyć pojemnik z wodą 
2 do piekarnika wlać 1/2 szklanki wody i szybko go zamknąć ( to mój sposób )


31 komentarzy:

  1. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto poczytać takie inspirujące wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste a smaczne, zdecydowanie najlepsze połączenie :). Bardzo fajny blog i równie fajny pomysł, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój ukochany chlebek, podobny pieczemy w domu z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii :) Oj wiem doskonale jak to smakuje i od dawna innego typu bochenków nie toleruję :D Superowy wpis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! No czegoś takiego jeszcze nie widziałam, możliwe, że sama spróbuję przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat wszystkie składniki mam pod ręką, a post dodał motywacji. Smaczne i proste, najlepsze połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę smacznie! Chętnie sama wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb!

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurcze, przepis faktycznie prościutki, nie no aż żal nie spróbować. Bardzo dziękuje, z pewnością się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat szukałem czegoś przyjemnego i na szybko, możliwe, że się zainspiruje :) Super wpis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię chleb z tego przepisu ❤

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepszy możliwy bochenek, po prostu uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam go, odkąd sama zaczęłam piec chleby z dodatkami pełniejsze, nie mogę wrócić do klasycznych pszennych czy żytnich, taki jest jednak bardziej wartościowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świeży chlebek zawsze wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Już wiem, co będę robić w weekend. Pora przygotować świeży chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekę z bardzo podobnego przepisu, nie ma nic lepszego niż domowy, własnoręczny bochenek <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo chętnie przetestuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam go wczoraj i wyszedł świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zachęciłaś mnie do pieczenia własnego bochenka w ten weekend :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Aż naszła mnie ochota na taki domowy chlebek, najlepszy smak :)

    OdpowiedzUsuń