czwartek, 29 maja 2014

Schab pieczony na patelni.

Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem
na  obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie.



Składniki

  • kawałek schabu
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 4-5 marchewek
  • 4-5 pasternaku
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku

Wykonanie

- Sól , pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami

  dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.

   





- Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu


 do czasu   przekręcić mięso.
                   




-  Umyte warzywa pokroić w grube słupki




                       To białe to pasternak (nie pietruszka) wspaniały smak ,coś między pietruszką a
                       marchewka , z dobrze wyczuwalnym zapachem korzennym.

- Na patelnie o grubym dnie ( może być brytfanna) ułożyć  warzywa . Na warzywa schab

  obsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną cebulą i czosnkiem


- Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak mięso wystaje ponad ścianki

  patelni . Piec ok 30 minut ,polewając schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,

  smażyć   ok 20 minut .

  Czas smażenia zależy od grubości mięsa . Dlatego trzeba sprawdzić ,wykałaczką .

   Wbić długą wykałaczkę w środek . Jeśli po wyciągnięciu patyczka nie pojawi się krew ,

   mięso jest gotowe





- Upieczony schab zostawić  pod przykryciem do wystygnięcia.


Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo stary sposób na kawałek mięsa . Znam go od babci .:))

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię domowe wyroby :-)


    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...