To chyba najłatwiejszy wyrób domowy jaki znam. Prosty szybki i smaczny. Moim zdaniem , oczywiście.
Do takiej pasztetowej używam mięs różnych. W zależności co mam w lodówce lub kupie np. na promocji.
Dzisiaj to są ćwiartki z kurczaka.
Lubię ćwiartki drobiowe , ponieważ z reguły mam dwa produkty. Np. rosół i właśnie pasztetową na kanapki.
Efekt końcowy wygląda tak.
Składniki
- 6 ćwiartek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- por
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
Dodatkowo
- 3 g majeranku
- pieprz mielony
- ok 1 m jelita cienkiego
Wykonanie
- Do garnka wkładamy umyte ćwiartki oraz oczyszczone i umyte warzywa (bez pora)
- Zalewamy wodą . Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ( jeśli dodatkowo chcemy rosół)
jeśli chcemy tylko pasztetową można gotować na większym palniku.
- Ugotowane mięso luzujemy z kości .
- Mięso i warzywa mielimy 2-3 razy aż będzie jednolita masa.
- Do masy dodajemy majeranek, pieprz mielony , dokładnie mieszamy. Próbujemy czy masa jest
odpowiednio przyprawiona, jeśli nie dodać tego co potrzeba.
- Umyte i przygotowane jelito napychamy masą pasztetową, w czasie napychania dzielimy na małe kawałki .
- W dużym garnku zagotować wodę zmniejszyć ogień do minimum, delikatnie włożyć pasztetową.
- Parzyć ok 30 minut.
Rada
Jeśli masa jest zbyt chuda, bardzo gęsta dodać trochę tłuszczu z rosołu wymieszać.
Natomiast jak jest zbyt lejąca dodać łyżkę kaszki manny błyskawicznej lub bułki tartej.
Sklepowe wyroby pasztetopodobne staram się omijać szerokim łukiem, bo zawsze mam obawy co do ich składu. Co innego domowe – kremowe, wyraziste w smaku i doskonałej jakości : ) Ten przepis trochę mnie zaskoczył, bo w innych w roli mięsa występują podroby, słonina, podgardle i inne podobne składniki. Tu mamy kurczaka w towarzystwie warzyw, co bardzo mi się podoba. Przepis zapisuję i chętnie wypróbuję, bo przyda się coś swojskiego na kanapki : ) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam. Tak to prawda większość przepisów opiera się na podrobach, jednak ja nie lubię podrobów, poza tym uważam że nie są zdrowe , dlatego robię pasztetową z mięsa. Moim zdaniem jest smaczniejsza. Spróbuj i daj znać jak smakowała. Pozdrawiam :-)
UsuńPo kiego grzyba..POR?
OdpowiedzUsuńBo go lubię! Po drugie dodaje ostrości :-)) Jeśli ktoś nie lubi może nie dodawać. Powiem więcej można warzyw nie dodać. Jednak ja dodaje bo lubę.
UsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wszystkie wyroby domowe robię z miesa bez podrobóe i tłuszczu. Nawet salceson. Pozdrawiam :))
UsuńBardzo smacznie wygląda :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńAle pyszności http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuje . Odwiedziłam Twoj blog. Jest świetny:-)
Usuńjak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńDziekuje:))
UsuńPor po pieczeniu dodaje ostrości,😆😆😆
OdpowiedzUsuńDużo osób sceptycznie podchodzi do pasztetowej, ale ja ją bardzo lubię. Pasztetowa też może być zdrowa! :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń