Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami.
Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt.
Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry, Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.
Składniki
- 4 plastry cukinii
- szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna)
- 400g mielonego mięsa
- 1 cebula
- sól, pieprz, do smaku
- woda
Sos
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- oregano ,sól, pieprz
- odrobina cukru ( opcjonalnie)
Wykonanie
- Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać dokładnie w misce.
- Dodać sól i pieprz jeszcze raz wymieszać.
- Farszem napełnić krążki cukinii .
- Cukinię ułożyć w garnku , zalać wodę do wysokości 3 cm.
- Gotować ok 30 minut.
- Koncentrat wymieszać z wodą doprawić solą i pieprzem ( ja dodaje jeszcze 1 łyżeczkę papryki ostrej)
- Po 30 minutach sos wlać do garnka z cukinią, gotować na małym ogniu ok 15-20 minut.
Od czasu do czasu polać cukinię sosem.
w takiej wersji faszerowanej cukinii nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńCukinia pyszna, jadłam dzisiaj w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńPolecam, smakuje to doskonale.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Masz super przepisy na blogu.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPlanujesz uroczystość, romantyczną kolację, czy spotkanie biznesowe? Zarezerwuj stolik już dziś! https://restauracjaroy.pl/
OdpowiedzUsuń