Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami.
Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt.
Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry, Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.
Składniki
- 4 plastry cukinii
- szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna)
- 400g mielonego mięsa
- 1 cebula
- sól, pieprz, do smaku
- woda
Sos
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- oregano ,sól, pieprz
- odrobina cukru ( opcjonalnie)
Wykonanie
- Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać dokładnie w misce.
- Dodać sól i pieprz jeszcze raz wymieszać.
- Farszem napełnić krążki cukinii .
- Cukinię ułożyć w garnku , zalać wodę do wysokości 3 cm.
- Gotować ok 30 minut.
- Koncentrat wymieszać z wodą doprawić solą i pieprzem ( ja dodaje jeszcze 1 łyżeczkę papryki ostrej)
- Po 30 minutach sos wlać do garnka z cukinią, gotować na małym ogniu ok 15-20 minut.
Od czasu do czasu polać cukinię sosem.
w takiej wersji faszerowanej cukinii nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńCukinia pyszna, jadłam dzisiaj w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńPolecam, smakuje to doskonale.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Masz super przepisy na blogu.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń