Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez.
W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie. Schab pod galaretą jest delikatniejszy i bardziej soczysty.
Oczywiście jest to moje zdanie.
Składniki
- 2 kg schabu
- 400g śliwek suszonych
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 8 ząbków czosnku
- 5 łyżek żelatyny
- 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu
- rękaw do pieczenia
Do dekoracji
- pomidorki koktajlowe
- liść sałaty karbowanej , może być inna
- kilka plasterków szynki
Wykonanie
- Czosnek rozdrobnić, dodać sól, pieprz, majeranek , wymieszać.
- Umyć i osuszyć schab, w środek wbić długi nóż, tak aby przeszedł do drugiego kończ schabu.
- Powstały otwór wypełnić śliwkami
- Wypełniony schab natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny
-Schab włożyć do rękawa, piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
- Rozpuścić żelatynę w rosole.
- Ostudzony schab pokroić w plastry.
- Na głęboki półmisek wylać trochę galarety , poczekać aż zastygnie.
- Ułożyć plastry , udekorować. Zalać gęstniejącą galaretą.
SMACZNEGO
W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie. Schab pod galaretą jest delikatniejszy i bardziej soczysty.
Oczywiście jest to moje zdanie.
Składniki
- 2 kg schabu
- 400g śliwek suszonych
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 8 ząbków czosnku
- 5 łyżek żelatyny
- 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu
- rękaw do pieczenia
Do dekoracji
- pomidorki koktajlowe
- liść sałaty karbowanej , może być inna
- kilka plasterków szynki
Wykonanie
- Czosnek rozdrobnić, dodać sól, pieprz, majeranek , wymieszać.
- Umyć i osuszyć schab, w środek wbić długi nóż, tak aby przeszedł do drugiego kończ schabu.
- Powstały otwór wypełnić śliwkami
- Wypełniony schab natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny
-Schab włożyć do rękawa, piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
- Rozpuścić żelatynę w rosole.
- Ostudzony schab pokroić w plastry.
- Na głęboki półmisek wylać trochę galarety , poczekać aż zastygnie.
- Ułożyć plastry , udekorować. Zalać gęstniejącą galaretą.
SMACZNEGO
Schab ze śliwką to moje ulubione danie! W takiej wersji jeszcze nie miałem okazji go jeść. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo również moje ulubione danie. Odkąd tą wersje zrobiłam nikt w rodziny nie chce jeść innej:)Pozdrawiam.
Usuńschab ze śliwką to klasyka, który się nigdy nie znudzi :D
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to dość uniwersalne danie:) Pozdrawiam.
UsuńJest to ulubiony przepis mojej mamy, zawsze gdy jem schab ze śliwką kojarzą mi się z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńDziękuje.Jest to przepis ponadpokoleniowy :)
Usuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń