Faszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce. Więc z takich ziemniaków mamy podwójną
korzyść Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony.
Składniki na 6 szt.
Wykonanie
- Ziemniaki ugotować na półtwardo . Przekroić na połówki . Łyżeczką wydrążyć środki .
- Do miseczki włożyć pokrojoną drobno wędlinę, posiekane jajko i drobno pieczarkę ,
rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać , dodać jogurt jeszcze raz wymieszać .
- Łyżeczką nakładać farsz do ziemniaków ,lekko ugnieść , posypać z tartym serem żółtym
zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 10 minut.
korzyść Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony.
Składniki na 6 szt.
- 3 duże ziemniaki
- 2 łyżki skrawków weliny chudej
- 1 jajko gotowane na twardo
- 1 pieczarka
- 1 łyżeczka pokrojonej rzeżuchy
- sól,pieprz do smaku
- 1 łyżka jogurtu gęstego
- trochę sera żółtego do posypania
Wykonanie
- Ziemniaki ugotować na półtwardo . Przekroić na połówki . Łyżeczką wydrążyć środki .
- Do miseczki włożyć pokrojoną drobno wędlinę, posiekane jajko i drobno pieczarkę ,
rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać , dodać jogurt jeszcze raz wymieszać .
- Łyżeczką nakładać farsz do ziemniaków ,lekko ugnieść , posypać z tartym serem żółtym
zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 10 minut.
Pieczarka na pewno nadała całości wspaniały smak. Zapraszam do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)
OdpowiedzUsuńTo racja , pieczarki to wspaniały materiał do różnych potraw . Dziękuje za zaproszenie , Już dodałam przepis do akcji :)) Pozdrawiam
UsuńZiemniaki w takim wykonaniu to prawdziwy hit.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńJestem pewna że te ziemniaki smakują niesamowicie.
OdpowiedzUsuń