czwartek, 24 kwietnia 2014

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce. Więc z takich ziemniaków mamy podwójną

korzyść  Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony.



Składniki na 6 szt.

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki skrawków weliny chudej
  • 1 jajko gotowane na twardo
  • 1 pieczarka
  • 1 łyżeczka  pokrojonej rzeżuchy
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka jogurtu gęstego
  • trochę sera żółtego do posypania

Wykonanie

- Ziemniaki ugotować na półtwardo . Przekroić na połówki . Łyżeczką wydrążyć środki .

- Do miseczki włożyć pokrojoną drobno wędlinę, posiekane jajko i drobno pieczarkę ,

  rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać , dodać jogurt jeszcze raz wymieszać .

- Łyżeczką nakładać farsz do ziemniaków ,lekko ugnieść , posypać z tartym serem żółtym

  zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 10 minut.

Pieczarkowy Tydzień 2014
Pieczarkowy Tydzień 2014

5 komentarzy:

  1. Pieczarka na pewno nadała całości wspaniały smak. Zapraszam do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja , pieczarki to wspaniały materiał do różnych potraw . Dziękuje za zaproszenie , Już dodałam przepis do akcji :)) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ziemniaki w takim wykonaniu to prawdziwy hit.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna że te ziemniaki smakują niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń