niedziela, 12 marca 2017

Faszerowana cukinia.



Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami.
Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę  a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt.
Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry, Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę. 





Składniki

- 4 plastry cukinii
- szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna)
- 400g mielonego mięsa
- 1 cebula
- sól, pieprz, do smaku
- woda

Sos

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- oregano ,sól, pieprz 
- odrobina cukru ( opcjonalnie)


Wykonanie

- Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać dokładnie w misce.
- Dodać sól i pieprz jeszcze raz wymieszać.
- Farszem napełnić krążki cukinii .
- Cukinię ułożyć w garnku , zalać wodę do wysokości 3 cm.
- Gotować ok 30 minut.
- Koncentrat wymieszać z wodą doprawić  solą i pieprzem ( ja dodaje jeszcze 1 łyżeczkę papryki ostrej) 
- Po 30 minutach  sos wlać do garnka z cukinią, gotować na małym ogniu ok 15-20 minut.

 Od czasu do czasu polać cukinię sosem.

6 komentarzy: