wtorek, 8 kwietnia 2014

Schab faszerowany



Coś na stół świąteczny.  Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można  tysiące kombinacji robić .  Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji.










Składniki



  • 2 kg schabu
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • garść śliwek suszonych
  • sznurek bawełniany



Wykonanie


Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do mięsa mielonego  dobrze  wymieszać

   Odstawić do lodówki na dobę.

Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia .

-  Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu  był kwadratowy płat

   Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło   razu przygotowany roztwór solny.  Odstawić

   do lodówki na dobę.

Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu   rozłożyć,  mięso mielone

   wyłożyć , równo rozprowadzić.

Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem.

Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.


Jeśli wędzimy to schab osuszyć i odstawić na kilka godzin. Następnie uwędzić.


W dużym garnku zagotować wodę , posolić , włożyć schab , z mniejszyć   ogień

   Parzyć ok 2 godzin.

Wyjąc schab , koniecznie ciepły przykryć deską i obciążyć. 

    Tak pozostawić do wystygnięcia. 

 
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...