piątek, 25 kwietnia 2014

Pieczarki faszerowane.

Kolejne małe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli.
Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo w tym zasługo miała
panierka . Pieczarki zrobiły się kruche .



Składniki

  • 10 dużych pieczarek
  •  6-7 mniejszych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 1 jajko


Wykonanie

- Pieczarki duże umyć wysuszyć i wydrążyć środki .

- Umyte małe pieczarki i cebule posiekać , podsmażyć na rozgrzanej patelni . Doprawić musztardą i

  jeśli potrzeba dodać soli i pieprzu . Dokładnie wymieszać .

- Farszem wypełnić wydrążone pieczarki.

- Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić.

- Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie

  stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia.


Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem .


Pieczarka to nie tylko walor smakowy ale również leczniczy.  Nie dawno trafiłam na artykuł
z którego dowiedziałam się , że ten niepozorny grzybek zawiera spore ilości selenu , czyli usuwa wolne rodniki które maja duży wpływ na raka. Oprócz tego jest bogaty w potas który 
 usuwa wodę z organizmu , miedz , oraz jod . Tak ten jod ,który jest nam potrzebny do prawidłowej pracy naszej tarczycy . Ma również kwas pantotenowy i witaminę D.


Taki mały grzybek a ile pożytku z niego mamy . Jednym słowem można rzec - samo zdrowie-

Pieczarkowy Tydzień 2014
Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. A niedawno słyszałam opinię znanej pani profesor, że grzyby nie mają za dużo związków odżywczych, a tu proszę ;) Dodatek orzechów laskowych na pewno był tutaj trafiony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń