czwartek, 3 kwietnia 2014

Faszerowana ćwiartka kurczaka

Bardzo lubię tak podane ćwiartki. W zależności od czasu , zawartości lodówki i okazji . Rodzaj farszu
zmienia się . Dłubaniny trochę z tym jest ale smak wynagradza trud poniesiony podczas przygotowania.




Składniki na 4 porcje

4 ćwiartki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
1 słodko-kwaśne jabłko
sól, pieprz
2  łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego.
1 łyżeczka imbiru 

Wykonanie

- Oliwę , miód ,ocet,sos sojowy  i imbir wymieszać.

- Wytrymować ( usunąć) kości górne  z ćwiartek , W pałkach muszą zostać .

- Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszać

  tak aby marynata pokryła każdy skrawek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.

- Z umytych papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z jabłka wyciąć gniazda nasienne i

   pokroić je w drobne plasterki, cebulę pokroić w piórka. Włożyć do miski ,oprószyć solą i pieprzem .

   dokładnie wymieszać.

- Wyjąc z marynaty ćwiartki ,położyć wewnętrzną stroną do góry , nałożyć trochę farszu , zawinąć boki

   ,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon.

- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut. Po tym czasie

  posmarować mięso pozostałą marynata i piec jeszcze ok 10 minut .

  Czu mięso jest gotowe można sprawdzić  wkłuwając wykałaczkę w udo w najgrubszym miejscu.
 
  Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki nie będzie krwi to mięso jest gotowe.









Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...