piątek, 15 czerwca 2012

Pierś kurczaka w sosie jogurtowym





Pierś z kurczaka to wprost uniwersalne mięsko . Delikatne ,smaczne i najważniejsze szybko jest gotowe.  To ostatnie decyduje że ta część drobiu , króluje w mojej kuchni.
Dzisiaj zrobiłam w sosie jogurtowym . Kiedyś używałam śmietany i był to sos  śmietanowy .

Składniku  ( 4 osoby)

  • 2szt piersi ( jeśli są małe to 4szt)
  • 1 jogurt 200g  ( najczęściej używam typu greckiego)
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  •  1 szklanka bulion , w ostateczności może być woda

Wykonanie

umyte i wysuszone filety nacieram solą pieprzem i słodką papryką ( 1 łyżeczka). Smażymę je w głębokiej patelni z każdej strony po 1 minucie . Odkładam na talezyk


 Tak wyglądają po usmażeniu












W tym samym tłuszczu podsmażam cebule pokrojoną w kostkę  ok. 2 minut , dodaję pokrojony czosnek i smażę 1 minutę , następnie dodaję 1 łyżeczkę papryki zmielonej, smażę 1 minutę. (Zapomniałam dodać że smażę cały czas mieszając , czosnek i papryka mają skłonność do szybkiego przypalenia się ,sos byłby gorzki) dodaję maki , kilka ruchów łyżką i wlewam bulion , cały czas mieszam aby kluski z tego nie zrobiły się. Chwilkę jeszcze  gotuję

tak to wygląda













Teraz dodaje podgrzany jogurt (jeśli dodałabym zimny to sos zważyłby się )

tak wygląda po dodaniu jogurtu












Teraz wkładam do sosu podsmażone piersi i ok 10 minut na wolnym ogniu piersi dochodzą a smaki przegryzają się

 tak to wygląda












Teraz tylko już kartofelki i brokuł z bułeczką i obiad gotowy.


Podaje z ziemniakani i brokułem

2 komentarze:

  1. Dziękuje kurczakwe piersi są rewelka i nie ma to jak jogurt grecki. Polrcam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje kurczakwe piersi są rewelka i nie ma to jak jogurt grecki. Polrcam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...