Sałatka z kapusty , papryki na zimę.
Późne lato, wczesna jesień to okres gromadzenia zapasów na zimę. Kiedyś myślałam że tylko to starsze pokolenie bawi się w gromadzenie słoików na zimę. A tu proszę - okazuje się że młodzi idą w ślady matek i babć . Jest to bardzo miłe. Nie ma to jak porządnie zaopatrzona piwniczka .
Ja zakładam słoiki z pospolitego wygodnictwa. Jeśli potrzeba schodzę do piwnicy , wybór od lewa do prawa , sałatki słodkie , ostre, kwaśne, słodko kwaśne. Dla każdego coś smacznego . Oczywiście mówię o moich domownikach.
Bardzo prosta sałatka bez blanszowania. Lubie takie ,ponieważ nie stoję dodatkowo kilka godzin przy garach. A skutek jest taki sam
- 1 kg kapusty - 1 łyżka soli
- 3 szt papryki - 1/5 szklanki cukru
- 2 duże cebule - 1/4 szklanki octu ( u mnie kwasek
- 1 pęczek natki pietruszki cytrynowy)
- 2 marchewki ( nie koniecznie) - 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu
- składniki na zalewę połączyć . Dokładnie wymieszać.
- zalać warzywa , wymieszać.
- odstawić na 3 - 4 godziny. Od czasu do czasu wieszać
Pasteryzować ok 15- 20 minut.
w zależności od wielkości słoików.
Taka sałatka idealnie pasuje do ziemniaczków i schabowego nie sądzicie?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że takie sałatki są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńKiszonki są bardzo zdrowe, dlatego warto je mieć zawsze w spiżarni lub w lodówce :) Są smacznym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale także mogą być przekąską samą w sobie
OdpowiedzUsuńZimowa sałatka będzie wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub jako przekąska na kolacje :) A że kiszonki są zdrowe to tym bardziej warto!
OdpowiedzUsuńDas sieht wirklich mega lecker aus muss ich sagen, total klasse !So etwas ähnliches gabe es auch im Hotel Karersee vor ein paar Jahren.Liebe Grüße Helena
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu przepisy! Czekam na kolejne!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowe informacje. Super
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń