To taka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego
w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis .
Składniki
Wykonanie
- Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą
dokładnie natrzeć schab. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.
- W 3/4 szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele
angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki .
- Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu
Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie
do lodówki .na dobę .
- Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić na kilka godzin
- Jeśli będzie bez wędzenia ( mój taki jest) Na bardzo rozgrzanej patelni obsmażyć go z każdej
strony na zloty kolor. Przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
przez ok 40 minut.
w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis .
Składniki
- 2 kg schabu
- 1 płaska łyżka soli peklowanej
- 1 łyżka soli zwykłej
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- szczypta cukru
Wykonanie
- Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą
dokładnie natrzeć schab. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.
- W 3/4 szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele
angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki .
- Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu
Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie
do lodówki .na dobę .
- Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić na kilka godzin
- Jeśli będzie bez wędzenia ( mój taki jest) Na bardzo rozgrzanej patelni obsmażyć go z każdej
strony na zloty kolor. Przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
przez ok 40 minut.
Witam! A ten schab piecze się bez przykrycia? Po prostu np. w naczyniu żaroodpornym? Wygląda bardzo apetycznie! Bardzo chcę go wypróbować! Czy ominięcie cukru będzie znaczącą różnicą? Z pewnych względów nie mogę użyć cukru.
OdpowiedzUsuńWitam. Zacznę od cukru, można go nie dodać,cukier dodaje delikatnego różowego koloru. Ja piekę bez przykrycia, aczkolwiek radziłabym piec pod przykryciem i sprawdzać stan pieczenia.Po kilku takich pieczeniach będziesz widzieć czy jest gotowa polędwica. Pozdrawiam :))
UsuńA ja naiwnie spytam: A można zrobić bez soli? :P
OdpowiedzUsuńNie jemy soli od dawna, a produkcję domowych wędlin zaczęłam ze względu na wszechobecne przesolenie wedlin kupnych.
Tak bardzo chodzi za mną polędwica sopocka, ale... nie słona... A wszystkie przepisy jakie znalazłam opiewają w ogromne ilości soli.
Poniekąd mam świadomość, że mięso aż tyle jej nie wchłonie, ale wolałbym zrobić bez. Czy to w ogóle możliwe, aby osiągnąć pożądany efekt nie solac?
Nie do końca rozumiem jaka role spelnia tu sol oprócz walorów smakowych. Proszę o radę. Pozdrawiam.
Witam. Przepraszam że dopiero teraz odzywam się. Jestem pochłonięta robieniem kiszonek na zimę , zabrało mi to sporo czasu.
UsuńMożna taką polędwicę zrobić bez soli, smak będzie trochę inny. Sól jest konserwantem , powoduje że wędlina nie psuje się szybko. Zamiast soli można użyć czystej saletry i odrobiny cukru. W takim przypadku dobrze by było owędzić ją .
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z tego przepisu. Super wpis.
OdpowiedzUsuń