Kasza gryczana to podobno jedna z najzdrowszych kasz .Mimo wszystko nie lubię jej posmaku . Takie coś między spalenizną a jutą. Niestety moi rodzice rdzenni kresowiacy bez kaszy gryczanej nie mogli żyć -na może trochę przesadziłam z tym życiem- Jednym słowem przynajmniej 3 razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym. Właśnie takie tu opiszę
Składniki na 4 porcje
Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam .
Kaszę gryczaną płucżę gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto. Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam
Placek z farszem
Zawijanie zraza
Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym
Składniki na 4 porcje
- 1/2 kl kaszy
- 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki)
- 1 duża cebula
- 20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską)
- 1 łyzka bułki tartej
- sól,pieprz do smaku
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam .
Kaszę gryczaną płucżę gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto. Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam
Placek z farszem
Zawijanie zraza
Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym
ciekawy pomysł na kaszę, ja gryczaną bardzo lubię :) i zazwyczaj z gulaszem jadam :)
OdpowiedzUsuńZa kaszą z gulaszem to moja rodzinka przepada , ale ja wolę ją w innych postaciach. Dlatego do gulaszu zostawiam sypką a dla siebie coś kombinuję.
UsuńZ wielką chęcią wykorzystam przepis;)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło . Mam nadzieję że Ci posmakuje:)
UsuńA mnie się nie udało zrobić tego ciasta... No trudno, widocznie zrazy nie są mi pisane.
OdpowiedzUsuń