piątek, 11 kwietnia 2014

" Polędwica sopocka"

To taka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego

 w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis .




Składniki

  • 2 kg schabu
  • 1 płaska łyżka soli peklowanej
  • 1 łyżka soli zwykłej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • szczypta cukru

Wykonanie

- Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą

 dokładnie  natrzeć schab. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.

- W 3/4 szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele

 angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki .

- Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu

 Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie

 do lodówki .na dobę .

- Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić na kilka godzin

- Jeśli będzie bez wędzenia ( mój taki jest)  Na bardzo rozgrzanej patelni obsmażyć go z każdej

 strony na zloty kolor. Przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni

 przez ok 40 minut.

  

4 komentarze:

  1. Witam! A ten schab piecze się bez przykrycia? Po prostu np. w naczyniu żaroodpornym? Wygląda bardzo apetycznie! Bardzo chcę go wypróbować! Czy ominięcie cukru będzie znaczącą różnicą? Z pewnych względów nie mogę użyć cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Zacznę od cukru, można go nie dodać,cukier dodaje delikatnego różowego koloru. Ja piekę bez przykrycia, aczkolwiek radziłabym piec pod przykryciem i sprawdzać stan pieczenia.Po kilku takich pieczeniach będziesz widzieć czy jest gotowa polędwica. Pozdrawiam :))

      Usuń
  2. A ja naiwnie spytam: A można zrobić bez soli? :P
    Nie jemy soli od dawna, a produkcję domowych wędlin zaczęłam ze względu na wszechobecne przesolenie wedlin kupnych.
    Tak bardzo chodzi za mną polędwica sopocka, ale... nie słona... A wszystkie przepisy jakie znalazłam opiewają w ogromne ilości soli.
    Poniekąd mam świadomość, że mięso aż tyle jej nie wchłonie, ale wolałbym zrobić bez. Czy to w ogóle możliwe, aby osiągnąć pożądany efekt nie solac?
    Nie do końca rozumiem jaka role spelnia tu sol oprócz walorów smakowych. Proszę o radę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Przepraszam że dopiero teraz odzywam się. Jestem pochłonięta robieniem kiszonek na zimę , zabrało mi to sporo czasu.
      Można taką polędwicę zrobić bez soli, smak będzie trochę inny. Sól jest konserwantem , powoduje że wędlina nie psuje się szybko. Zamiast soli można użyć czystej saletry i odrobiny cukru. W takim przypadku dobrze by było owędzić ją .

      Usuń