niedziela, 13 kwietnia 2014

Kiełbasa wieprzowo - drobiowa.

Trochę dziwne zestawienie , ale ja takie lubię . Mięso drobiowe daje delikatność a wieprzowe
 wyrazisty smak. Mięso  jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę
 mniejsze niż 1 x 1 cm.





Składniki

  • 1 kg wieprzowiny ( łopatka)
  • 1/2 kg filetów drobiowych
  • 1/2 łyżeczki soli peklowanej
  • 1 łyżka soli zwykłej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie)
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki majeranku ( może być mniej)
  • 1/2 l wody

Wykonanie

- Umyte i wysuszone mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z sola i cukrem , odstawić

  w chłodne miejsce na noc.

- Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część  wody,  dokładnie mieszać ,

   ( maserować) Aż mięso stanie się kleiste .  Wlać  resztę wody , rozdrobniony  czosnek,  pieprz

    majeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać .

- Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły.

- Wędzić na gorąco .

 Jeśli kiełbasy nie będą  wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć .

W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę  , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minut

Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut .

Moja kiełbasa ma średnicy 9cm .

  

2 komentarze:

  1. A co tu komentować ? zdjęcia ??

    OdpowiedzUsuń
  2. może przepis dołączysz bo kiełbaska ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń