sobota, 22 marca 2014

Sałatka z duszonych warzyw

Wiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten tarasowy warzywniak zadowalam się czym popadnie + moja rzeżucha z kuchennego okna.





Składnik

  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • 4 łodygi selera naciowego 
  • 1 mały ogórek
  • 1 łyżka ziaren białego sezamu 
  •  rzeżucha
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju 
  • sól,pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki wina wytrawnego białego lub woda.

Wykonanie

-  Umyć warzywa.

- Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki

   ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków)

- Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać 

   gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty.

- Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą.

Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie np. z przypieczonymi toastami


2 komentarze: