wtorek, 4 marca 2014

Łopatka w galarecie.

Małe co nie co w galarecie na kanapkę  . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone.



Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • włoszczyzna
  • 2 opakowania żelatyny ( na 2.5 l)
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy  (nie koniecznie)
  • sól, pieprz


Wykonanie

-  W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.

    gotować na wolnym ogniu do miękkości .  Pod koniec gotowania  dodać  sól   ,pieprz ,  gorczycę ,

    posiekany czosnek    Spróbować  jeśli  potrzeba doprawić.

-  Ugotowaną włoszczyznę wyjąć , marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do mięsa .

   Odstawić z palnika.

-  W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić żelatynę, dokładnie mieszać.

-  Przestudzony  roztwór  wlać do  butelki  plastikowi ( 1,5 l)  Wystudzić  i  odstawić  do  lodówki.

- Na drugi dzień rozciąć butelkę i łopatka w galarecie gotowa.

Rada: łopatka będzie się lepiej kroiła gdy żelatyny będzie więcej . Kolor mięsa będzie różowy jak

pokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę,


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)) Nie skomplikowany przepis ale o dużych możliwościach. :)) Pozdrawiam .

      Usuń