niedziela, 9 lutego 2014

Błyskawiczny obiad

Każdy z nas to okropne uczucie zna. Wpadasz biedny człowieku do domu a tu wygłodniała 

rodzinka z wyrzutem patrzy że w garach pusto. I jak to moja babcia mawiała

 " kij ma dwa końce a każda  sytuacja dwa wyjścia". W takim przypadku pierwsza , złapać

 jakąś gotowiznę i odgrzać , druga ugotować coś w 15 minut. Zawsze wybieram to drugie

Rzut oka do lodówki , spiżarki i mam






Składniki na 4 porcie


  • - 400g makaronu wstążek ( może być inny)
  • - 2 filety drobiowe
  • - 1 biała rzodkiew
  • - seler naciowy
  • - 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • - 1 cebula
  • - kilka ziaren kolendry
  • - olej do smażenia
  • - sól , pieprz do smaku
  • - sos sojowy ciemny

Wykonanie

Krok 1 Postawić do zagotowania wodę na kluski . W tym czasie ...

Krok 2  Umyte filety kroimy w cienkie paski ukośnie . Skrapiamy sosem sojowym .

Krok 3  Obieramy umyta rzodkiew ze skórki kroimy w paseczki . Cebulę w piórka, łodygi 
               
               selera w talarki

Krok 4 Jeśli woda zagotowała się , wrzucamy makaron.

Krok 5 W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy paski kurczaka ok 1 minuty, 

         dodajemy  cebulę,  smażymy  następną  minutę  na  koniec   dodajemy  seler

          rzodkiew , rozgniecione  ziarna kolendry, dokładnie  wymieszać . Wlewamy  ok

         1 szklanki bulionu lub wody , dusimy 5 minut. Doprawiamy solą ,pieprzem .

Krok 6 Odcedzony makaron dodajemy do warzyw  i mięsa , dokładnie mieszamy . 

        Przed podaniem posypałam wszystko posiekanymi nerkowcami
   

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...