środa, 22 stycznia 2014

Przekładaniec

Kochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne 

do przekąsek .  Nic : tylko  , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki.




Składniki


  • 2 ciasta francuskie
  • 1/2 kg  karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone)
  • 4cebule czosnkowe
  • 4 pomidory
  • 20dkg sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu
  • 1 łyżka majeranku lub oregano
  • oliwa do smażenia

Wykonanie

Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać .

          .Smażyć ok 10 minut

Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać . 

Krok 3 Na blachę rozłożyć płat ciasta francuskiego . Nałożyć farsz na ciasto równo 
            
             rozprowadzić.

Krok 4 Przykryć drugim ciastem.

Krok 5 Górną warstwę ciasta pokroić w kwadraty , środek każdego kwadratu rozciąć na krzyż i
            
           rogi  wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne.

Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę  pokroić w krążki.

Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z  

             tartym   serem .

Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok 20 minut ( do zrumienienia ciasta)



Krok 9 Po upieczeniu , podzielić ciasto na części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz