wtorek, 28 stycznia 2014

Kapuśniak

Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również . 

Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.




Składniki

  • 1/2  małej główki kapusty
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 ziemniaki (nie koniecznie)
  • 20-30 dkg łopatki  lub karkówki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy

Wykonanie 

Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić.

Krok 2  Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka. 

               Czosnek obrać drobno  posiekać

Krok 3  Mięso , umyć ,osuszyć pokroić w cienkie paseczki .

Krok 4 Do garnka wlać olej , rozgrzać , podsmażyć mięso , jak się zrumieni, dodać cebulę , 

             smażyć cały  czas mieszać ok 3 minut. Dodać resztę warzyw . Smażyć wszystko ok 2-3 
           
             minut.'

Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać 

           pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować 

           aż kapusta zmięknie 

Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut .

               Posypać posiekana pietruszką.

              Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem ,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz