środa, 25 września 2013

Surówka z marchwi,jablka i kapusty

Jesień  to  bogactwo warzyw.  Do  wyboru  do  koloru ,  chciałoby  się  rzec. Wspaniała pora roku w której za  niewielkie  pieniądze  na  bazarkach  można  dostać  bogactwo  witamin.  Zakładając  że  nie  są przenawożone. Ostatecznie gdzieś te warzywa musimy kupować . Niestety bez tego ani rusz.





Ostatnio  jestem  fanką  aromatyzowanych  olejów.  Rzecz  jasna  domowych. Do tego stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku"
Są takim szczegółem który dopina wszystko  na ostatni guzik
Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu.

Składniki na 4 porcje.

1 kapusta pekińska
4 średnie marchewki
2 jabłka
1 duża cebula
3 łyżki oliwy bazyliowej.
1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki)

Wykonanie.

Krok 1  Do oliwy dodać sól , pieprz, cukier, ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas przygotowywania surówki

Krok 2  Umyć i osuszyć warzywa.

Krok 3  Kapustę posiekać ,marchew  i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka.

Krok 4  W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki . Na końcu surówkę polać z chłodzonym dresingiem

                                               - SMACZNEGO-



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...