czwartek, 25 lipca 2013

Tatar ze śledzia

To jest coś co jest pyszną przystawką na każdą okazję . Jak również może grać role pasty śledziowej na kanapki . Różnorodność tego tatara jest niezliczona ,ponieważ w zależności od smaku można dodać dodatki i charakter dania ulega zmianie. Tak więc jest o prawie umiwersalne danie . Oczywiście jest to moje zdanie.




Składniki 

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki oleju ( ja używam rzepakowego)
  •  sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie 

1 . Jajka ugotować na twardo ,obrać i ostudzić .Pokroić w drobną kostkę.

2 . Umyte płaty śledziowe wysuszyć i pokroić w drobną kostkę . Można zmielić na maszynce do mięsa
.
3 . Ogórki i cebule pokroić w drobna kostkę 

4 . Kawałki śledzia przełożyć do miski ,dodać resztę produktów i dokładnie wymieszać .

Jeśli potrzeba można doprawić solą i pieprzem


18 komentarzy:

  1. Słyszałam że jest świetny, ale nie miałam okazji jeszcze skosztować więć może warto w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj , na dwie zalety. 1 jest bardzo smaczny 2 szybki w przygotowaniu. :-)

      Usuń
  2. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny blog, co tu zajrzę jestem głodny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadaje się na aperitif na weselu, każdy był by zadowolony

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny blog, dużo przepisów i wydają się dość łatwe nawet jak dla takiego laika jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zainteresował mnie ten blog, wiele przydatnych informacji można tu znaleźć.

    OdpowiedzUsuń