piątek, 5 lipca 2013

Błyskawiczny tort biszkoptowy

Żar z nieba leje się niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę  jaka panowała w kuchni,tort musiał być  szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt.





Składniki

Ciasto


  • 6 jajek
  • 4 łyżki  mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • zapach rumowy (może być inny)
  • szczypta soli ( na czubek noża)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

400 ml śmietanki kremówkj
2 łyżki czubate cukru pudru

Wykonanie

Krok  1 Do miski wbić jajka, dodać mąkę  ,cukier , kakao  proszek  do pieczenia.zapach i sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.

Krok 2 Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć  ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec  pieczenia  sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.

Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.

Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany.

Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.





                     Ten kształt to dzieło moich wnuczek.



3 komentarze: