poniedziałek, 1 lipca 2013

Duszone żeberka

Dzisiaj u mnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska.








Składniki


  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • główkę kapusty młodej
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego)
  • 1 pęczek koperku.

Wykonanie

 1  Umyte żeberka podzielić na porcje. Sosy sojowe i oliwę zmieszać . Do tej marynaty włożyć żeberka i dokładnie wymieszać . Każdy kawałek musi być dokładnie pokryty marynatą.  odłożyć do lodówki na ok 2-3 godziny. Może być na całą noc.

2  Wyciągnąć żeberka z marynaty Na patelnie wlać 2-3 łyżki oliwy ,podsmażyć żeberka. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor , pokrojoną w kostkę 1 cebulę i czosnek. Przełożyć do żeberek.
Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu.  Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn .

3  Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli wody jest za dużo to ją odlać . Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej oliwie, pokrojoną w piórka cebule i dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek

4 Jeśli żeberka są miękkie ,należy je posmarować miodem i dolać marynatę .Wymieszać sos . Dusić żeberka w sosie ok 10 minut na bardzo małym ogniu.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)) Smakuje lepiej w nieco chłodniejsze dni :-). Pozdrawiam .

      Usuń
  2. O wow! ; ) Moja rodzina byłaby wniebowzięta!
    Ja rzadko kuszę się na takie mięsko.
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu troszkę chudego mięska to nie grzech :-)) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...