niedziela, 12 maja 2013

Kolorowy poplątaniec

Zawsze jak robię jakiś deser z galaretki to zawsze ja ubijam . Jest o wiele delikatniejsza.






Składniki

  • 4 galaretki i różnym smaku 
  • 1 polewa czekoladowa 
  • cukier puder

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Wykonanie

1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej).
      WAŻNE  - każdy kolor w innej miseczce.
2 . Ciasto - Do miski wbić same żółtka , wsypać cukier i miksować aż cukier rozpuści  się . Dodawać po jednej łyżce mąki ,cały czas mieszać .

3 . Ubić pianę i wymieszać ją z ciastem. Najlepiej łyżką drewnianą i ostrożnie .

4 . na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,wylać  cienką warstwę ciasta . Piec 20 -25 minut w 180 stopniach.

5 . Gdy galaretki zaczną gęstnieć należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia.

6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą być kładzione na przemian . 

7 . Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i polać wierzch deseru .( polewa powinna wpłynąć w wolną przestrzeń między galaretkami jeśli taka powstała. Następnie posypujemy wszystko cukrem pudrem i wstawiamy deser do lodówki .
                                             -  Smacznego -







2 komentarze:

  1. ciekawy sposób z tymi galaretkami, muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają całkiem inny smak . Pozdrawiam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...