sobota, 20 kwietnia 2013

Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji



Serdecznie zapraszam do udziału w  akcji " Co można zalać galaretą."






Ten schab powstał przypadkowo . Był deską ratunkową. Dlaczego ? z prostej przyczyny. Robiąc otwór na śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów. 
Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta .

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 200g śliwek suszonych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • pomarańcz do dekoracji 
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • rękaw do pieczenia

Wykonanie

Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać.

Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać śliwki.

Krok 3 . Wypełniony schab dokładnie natrzeć mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 4 . Włożyć schab do rękawa i piec ok 40-50 minut w temperaturze 200 stopni

Krok 5 .  Podgrzać rosół i rozpuścić w nim żelatynę .

Krok 6 . Upieczony i ostudzony schab ,pokroić w plastry.

Krok 6 . Na głęboki półmisek  rozlać trochę galarety,poczekać aż zastygnie. Położyć plastry schabu . Udekorować .
Krok 7   Zalać galaretą . (najlepiej zimną i już gęstniejącą .)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...