sobota, 13 kwietnia 2013

Moja ulubionw kanapka

Kanapka- niby nic a jednak coś. Prawie każdy ma jakąś swoją ulubioną kanapkę . Taką ,po którą zawsze sięgnie nawet jeśli jest 100 innych do wyboru. 
Ja też mam taką : skromniusią , niepozorną , ale moją ulubioną i niech się najlepsze z łososiem,kawiorem czy szynką chowają . 

                                             Oto ona ! kanapka ze śledziem.

                                                        



Składniki 

  • bagietka
  • śledzie w oliwie (sama je robię ale mogą być kupowane)
  • cebula
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • oliwa z oliwek lub masło czosnkowe .
  • rzeżucha 

Wykonanie

Krok 1 . Bagietkę pokroić w ukośne plasterki.  Płaty śledzia pokroić w ukośne plasterki.

Krok 2 .  Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanej oliwie 1-2 minuty ,wyłożyć  na talerzyk. Do tej samej oliwy wrzucić listki natki pietruszki na parę sekund (nabierze intensywnego koloru i kruchości.) ostrożnie wyłożyć.

Krok 3 . Pokrojone plastry bagietki zgrillowć z jednej strony. 

Krok  4 . Z grillowaną stronę bagietki polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek ,następnie wetrzeć  czosnek ,zamiast oliwy i czosnku można użyć samego masła czosnkowego

Krok 5 . Na tak przygotowaną kromkę położyć : listek natki, cebulkę ,plaster śledzia i na koniec posypać rzeżuchą .

Coś wspaniałego . 





   

                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...