piątek, 5 kwietnia 2013

Kurczak al Meksykana

                                        

                                                          Kurczak al Meksykana



Kilka lat wstecz byłam na wczasach w Hiszpanii . Nic nadzwyczajnego w obecnych czasach . Nie znoszę leżenia na słońcu , dlatego wędrowałam po wąskich uliczkach miasteczka i wchodziłam do niemal że każdej knajpki po drodze . A było tam tego --multum--. I właśnie tam dostałam kurczaka , "niebo w gębie" jak to moja mama mawiała. Po dziś dzień próbuje odtworzyć smak tego dania. Niestety nie bardzo mi się to udaje.
Pocieszające jest to że jestem coraz bliżej.


                                                                

Składniki na 4 porcję


  • 2 filety kurczaka
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka kukurudzy
  • 1 puszka fasolki ciemnej
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej (można mniej)
  • sos tabasco
  • oliwa do smażenia
  • sól

Wykonanie

Krok 1 . Filety umyć ,osuszyć i pokroić w poprzek ( grubość kawałków ok 2 cm) .Oprószyć solą.

Krok 2 . Umytą paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka , pomidory w ósemki .

Krok 3 . Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć kawałki filetów ( ok 5 minut) Wyłożyć na talerzyk

Krok 4 .  Na tym samym tłuszczu podsmażyć kolejno , cebule ,papryki ( ok 5 minut)dodać kukurydzę , fasolkę i na koniec pomidory .Smażyć cały czas mieszając ok 4-5 minut. 

Krok 5 .  Do mieszanki warzywnej dodać kawałki kurczaka , zamieszać i zmniejszyć  ogień .

Krok 6 .  Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę mieloną , jak zacznie zmieniać kolor , wylać do rondla z warzywami i kurczakiem . Całość poddusić jeszcze chwilkę Doprawić solą i sosem tabasco

               Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie



2 komentarze:

  1. To jest to co szczerze kocham, filecik z nutką meksykańskiej pikanterii. Ah! Zapraszam o siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że podzielasz moje smaki:-)) Chętnie wpadnę do Ciebie tylko daj link :)

      Usuń