czwartek, 11 kwietnia 2013

Domowe nuggetsy




                                                                             
Domowe nuggetsy  to małe kawałki mięsa z filetu drobiowego . Uwielbiane przez moje wnuczęta i resztę rodziny. Idealne chrupiące kęski wspaniałe na każdą okazję.

Składniki


  • 1 filet drobiowy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli 

Ciasto


  • 1 szklanka mąki 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • sól ok 1/4 łyzeczki

Dodatkowo


  • olej do smażenia 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki tartej bułki 


Wykonanie 

Krok 1 . Umyty i wysuszony filet drobiowy ,pokroić w poprzek na małe plasterki ( grubość ok 1/2 cm)

Krok 2 . Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić obydwie papryki mielone. Podsmażyć.

Krok 3 . Oliwę z papryką mieloną wlać do kawałków kurczaka i wymieszać .Dodać sól i wymieszać. Odstawić do lodówki .

Krok 4 . Mąkę ,jajko ,kefir,proszek do pieczenia i sól zmiksować na ciasto o gęstości takiej jak na racuchy lub gęstej śmietany.

Krok 5 . Do ciasta przełożyć kawałki mięsa. Dobrze wymieszać .Każdy kawałek mięsa mysi być dokładnie oblepiony ciastem . Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 5 . Mąkę i bułkę tartą wymieszać . Rozgrzać oliwę w frytownicy lub w innym naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. Kawałki mięsa obtoczyć w mieszance bułki z mąką i smażyć do ciemno złotego koloru.

 Zdarza mi się smażyć nuggetsy na patykach do szaszłyków . Nabijam kawałki na patyki i smażę wkładając do frytownicy patykami do góry.

                               

12 komentarzy:

  1. fajne i pyszne, ale tuczące :(( nie da się ich upiec, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda tuczące są i pyszne. Pieczone nie są tak smaczne ,próbowałam:)) Zamieszczę ten przepis również. Pozdrawiam :-))

      Usuń
  2. takie sa najlepsze.
    Zapraszam do siebie :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ,takie są pyszne.:)) Z przyjemnością odwiedzę Twój blog. Serdecznie pozdrawiam :-))

      Usuń
  3. Ooo, pychota! Gęste ciasto najlepsze jest do robienia nuggetsów. Jeszcze tylko jakiś aromatyczny sosik - niebo w gębie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję )) Ja stosuję dip czosnkowy lub chrzanowy. Pozdrawiam :-))

      Usuń
  4. Witam, kiedyś też robiłam nuggetsy w podobnym cieście. Teraz robię tylko w krakersach bo mi osobiście bardziej smakują a jest z nimi mniej pracy i są zdrowsze. Jeżeli masz ochotę zajrzeć to zapraszam: http://umniewkuchni.blox.pl/2012/11/proba.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam na Twoim blogu i częściej tam Zagoszczę :)) pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę i zapraszam :) ja również zaglądam co nowego u Ciebie :)

      Usuń
    3. Na 100% będę wpadać . :-)) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł z tymi patykami do szaszłyków, muszę go wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Patyki to wygoda . Mało zmywania i ręce czyste :-) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...