piątek, 29 marca 2013

Szynka pieczona

Na ostatni gwizdek - jak to się mówi- szynka pieczona . Ale to nie problem . W " poradach babci" podany jest sposób ,jak skrócić czas marynowania mięs przed pieczeniem , z 24 godzin do 1 godziny.




Składniki 

  • 2 kg szynki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku

Do pieczenia

marchewka , główka czosnku , duża cebula , 1 łyżka soli.

Wykonanie

Krok 1 . Rozgnieść czosnek . Do miski wsypać sól, pieprz i rozgnieciony czosnek . Wszystko wymieszać.

Krok 2 . Umytą i osuszoną szynkę włożyć do miski z przyprawami i dokładnie  ją natrzeć z każdej strony.

Krok 3 . Zawinąć szynkę w folią i odstawić na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na 24 godziny).

Krok 4 . Przygotować brytfannę do pieczenia . Na dno wsypać łyżkę soli , pokroić cebulę ,marchew . Główkę czosnku przekroić na pół.

Krok 5 .  Na rozgrzanej patelni obsmażyć szynkę z każdej strony , następnie włożyć ją do brytfanny wlać 1/2 szklanki wody i tłuszcz ze smażenia . Przykryć .

Krok 6 . Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ,przez około 2 godziny. ( sprawdzać wykałaczką )Od czasu do czasu podlewać pieczeń puszczonym sosem i przekręcać.

Krok 7 . Warzywa po pieczeniu można zmiksować podprawić śmietaną i wykorzystać jako sos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...