środa, 13 marca 2013

Paprykarz szczeciński

                                                        




          Paprykarz jest smaczną i zdrowa przekąska . Niestety mam wrażenie ze od kilku lat w paprykarzu jest więcej ryżu niż ryby i pomidorów. Być może mylę się i jest to mylny osąd . Ale ja to tak widzę. 
A ponieważ cała moja rodzinka ze mną na czele, bardzo lubimy ten przysmak , to robię go sama. Cały gar , że tak powiem. Jeszcze gorący przekładam do słoików , mocno zakręcam i bez pasteryzowania mam co nie co na kanapkę.  



        

Składniki
  •  
  • 1 kg ryby
  • 4 cebule
  • 1 szklanka ryzu
  • 1 litr przecieru pomidorowego ( mogą być pomidory krojone z puszki)
  •  bułka tarta do panierki
  •  2 jajka 
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki papryki slodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki płatków  chili
  • 1/2 łyzeczki pieprzu
  • 1łyżka płaska soli

Wykonanie

Krok 1 Ryż opłukać i ugotować . Rozkłócić jajko w miseczce, na talerzyk wsypać bułkę tartą  . Umyte filety ryby moczyć w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Krok 2  Do rondla wlać 3 łyżki oliwy i podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę ok 3-4 minut. Dodać paprykę ostrą , słodką i pieprz . Smażyć jeszcze ok 3 minut na silnym ogniu , caly czas mieszając.

Krok 3. Do rondla wlać przecier pomidorowy, dodać płatki chili i sól . Dusić do chwili aż przecier zagotuje się .

Krok 4. Dodać ugotowany ryż , mieszać aż składniki dokładnie połączą się . 

Krok 5. Pokroić rybę w kostkę i przełożyć do rondla . Na wolnym ogniu dusić jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając.  Dosmaczyć jeśli jest to konieczne.

Krok 6. Do wymytych słoików przełożyć gorący paprykarz i mocno je zakręcić . 

Krok 7. Delektować się własnym paprykarzem .


        
        

2 komentarze:

  1. Przepis wlasnie sprawdzilem!!
    Polecam jak najbardzie!!!
    Od kupnego paprykarzu rozni sie tym ze nie jest w puszce i nie ma zadnej chemii :)
    Super!!!
    Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) I polecam inne moje sprawdzone przepisy :) Pozdrawiam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...