czwartek, 14 marca 2013

Makaron domowy

Dzisiaj co nie co o makaronach robionych samemu. Są to najlepsze makarony pod słońcem . Bez konserwantów ,bez polepszaczy struktury. 
Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym.






Składniki


  • 1/2 kg mąki 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka (mleko daje twardość )
  • 1/2 łyżki soli

Wykonanie

Krok 1



                     Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić dołek . Wsypać soł












Krok 2




Wlać mleko , wbić jajka.














Mieszać , zaczynając od brzegu w kierunku środka zaczynu. Ja robię to nożem ,ponieważ nie lubię obklejonych rąk.












Mieszamy aż mąka pochłonie płyn.













Krok 3

                                                                                           
Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu wody.













Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli.













Krok 4


Takie ciasto można wałkować a można wykorzystać maszynkę do makaronu. Ja skłaniam się do tego drugiego , ze zwykłego wygodnictwa











Krok 5


      Wałkujemy                                































                   Kroimy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody . Ok 2 minuty

                                                  

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłem jeszcze makaronu z dodatkiem mleka - przy najbliższej okazji popróbuję.
    Makaron rosołowy robię z jajek i mąki, z tym, że uważam, że makaron jest najlepszy gdy zrobić go z mąki krupczatki.
    Pozdrawiam i życzę smacznego
    Zygfryd
    (z http://www.koronekczar.blox.pl chwilowo w uśpieniu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko dodaje twardości . Jest to forma oszczędności ponieważ na moja rodzinę musiałabym z użyć ok 15 jajek . Smak jest podobny . Pozdrawiam :))

      Usuń