wtorek, 19 marca 2013

Kebab

Nazwałam to danie tak ,ponieważ podstawową przyprawą jaką użyłam jest gotowiec do gyrosa i kebabu.
Nazwa też mi się podobała.





Składniki 4 porcje


  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kebabu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula czerwona
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 papryki

Sos

  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •   2 łyżki słodkiej papryki
  •  1 szklanka pomidorowego przecieru
  •  1/2 łyżeczki cykru
  •  1/4 szklanki śmietany 
  •   2 łyżki oliwy
  •   sól

Wykonanie

Krok 1. Umyte i wysuszone filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę.

Krok 2 . Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać.

Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy . 
Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy  na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem.

Podawać z ryżem lub bułką

2 komentarze:

  1. Domowy fastfood :) Lubię. Zresztą u mnie dziś też coś z takich fastfoodowych klimatów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Ale od czasu do czasu trochę fastfoodu domowego nie zaszkodzi. :)) Serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...