wtorek, 5 lutego 2013

Ptysie s sałatką

Ptysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko . 
 To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi .
Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia.  Dlatego możliwości  jest mnóstwo .
Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym . 




Składniki na ciasto i sposób wykonania   :Ciasto na ptysie

Składniki   ; sałatka na 20 ptysiów

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 4 długie pomidory
  • 2 jajka  
  • 2 łyżki oliwy
  • sól ,pieprz
  •  1/2 soku z cytryny


Wykonanie 

jajka ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski . 
Dodać odsączony groszek i kukurydze  , dodać oliwę doprawić solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.. Dobrze wymieszać.

Przekroić ptysie i małą łyżeczka nakładać farsz . Złożyć ptysia i smacznego

 Idealne na przekąski karnawałowe lub inne imprezy.




4 komentarze:

  1. Fajny pomysł, dziękuję za przyłączenie się do akcji "Ptysiowo"!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :)) Bardzo przyjemna akcja i z przyjemnością dołączyłam do niej :)) Pozdrawiam

      Usuń
  2. no na prawdę ciekawy przepis, do wypróbowania i to koniecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawisz mi wielką przyjemność jak go wypróbujesz i podzielisz się wrażeniem :)) Pozdrawiam :))

      Usuń